Get Adobe Flash player

szyszkowa polanaue1

Choroba próchnicowa jest źródłem infekcji i wpływa niekorzystnie na funkcjonowanie całego organizmu. Zniszczone próchnicowo zęby powodują obumarcie miazgi zęba i w konsekwencji procesy ropne wpływające niekorzystnie na rozwijające się w kości zęby stałe oraz na ogólny stan zdrowia dziecka.

 

Nieleczona próchnica zębów mlecznych może powodować:

  • zaburzenia mowy,
  • zaburzenia ze strony układu pokarmowego spowodowane źle rozdrobnionym pokarmem i połykaniem dużych kawałków,
  • powstawanie zmian ropnych w jamie ustnej,
  • uszkodzenie zawiązków zębów stałych,
  • obrzęki twarzy,
  • zakażenie całego organizmu,
  • próchnicę w zębach stałych,
  • nieprzyjemny zapach z ust,
  • brak akceptacji ze strony rówieśników i niską samoocenę.

 

Główną przyczyną powstawania próchnicy zębów jest brak higieny jamy ustnej oraz nieprawidłowe żywienie. Bakterie próchnicowe rozwijają się przede wszystkim po spożyciu słodyczy. Główny składnik słodyczy czyli węglowodany (cukry) powodują ich  bardzo szybkie namnażanie.

 

Aby zapobiegać próchnicy należy:

a. Dbać o prawidłową higienie jamy ustnej. Zalecane jest mycie zębów co najmniej dwa razy dziennie, a najlepiej po każdym posiłku, szczególnie tym bogatym w węglowodany

b. Regularnie odwiedzać gabinet stomatologiczny. Szybkie wyleczenie zębów zapobiega dalszemu rozwojowi próchnicy. Zaleca się nie rzadsze wizyty niż co pół roku, a w przypadku dzieci i młodzieży nawet częstsze (co 3 – 4 miesiące).
c. Wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe. Najlepiej wykluczyć z diety całkowicie słodycze. Oczywiście nie jest to takie łatwe i niewielu osobom się to udaję. Największym zagrożeniem dla naszych zębów jest podjadanie między posiłkami oraz picie słodzonych napojów.

d. Stosować zabiegi profilaktyczne. Lakowanie i lakierowanie zębów dostarczają zębom dodatkową porcje fluoru,  przez co znacznie ograniczają ryzyko powstania próchnicy.

 

Główny Inspektor Sanitarny formułuje następujące cechy dobrej szczoteczki do zębów:

  • wykonana z włosia nylonowego z oszlifowanymi zaokrąglonymi końcami włókien, jednakowej średnicy,
  • miękką (soft) zaleca się dla dzieci w wieku przedszkolnym podczas nauki szczotkowania,
  • część pracująca (główka) powinna być dość wąska i krótka, aby ułatwić swobodne ruchy w jamie ustnej,
  • szczoteczkę należy wymieniać co najmniej co 3 miesiące lub częściej (zmiana ułożenia włókien i kształtu szczotki wskazuje na konieczność jej zmiany).

 

Źródło:

 http://www.spzoz.wroc.plProgram profilaktyki próchnicy zębów u dzieci w wieku przedszkolnym, 3-5 lat

 http://zdrowiewkrakowie.pl/artykul/czy.prochnicy.zebow.mozna.zapobiec

Informujemy, że na swoich stronach www stosujemy pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki..

Akceptuje ciasteczka na tej stronie.

EU Cookie Directive Module Information