Get Adobe Flash player

szyszkowa polanaue1

Za nami ostatnie działanie w ramach projektu "Łużyckie tradycje w Szyszkowej". Wczoraj w naszym Przedszkolu, na świeżym powietrzu, w cieniu świerków, odbyły się warsztaty kulinarne "Łużyckie przysmaki". Poprowadziła je Pani Joanna Krymowska, szefowa kuchni w Restauracji Zielony Piec w Leśnej, serwującej dania inspirowane tradycyjną kuchnią łużycką. 
Pani Joanna opowiedziała najpierw o tradycjach kuchni regionalnej, dzięki czemu uczestnicy dowiedzieli się, czym są mlince (placki/ naleśniki), twarohowe całty (bułeczki z twarogiem), tykanc (kołacz), sroka (ciasto drożdżowe), czy kórki (czyli kiszone ogórki). Dowiedzieli się też, że miód i olej lniany stanowiły częsty składnik diety Łużyczan. Dzieci mogły także spróbować, jak smakuje olej z lnu. Następnie rozpoczęła się część praktyczna, podczas której uczestnicy przygotowali mlincowe tolarje, czyli rodzaj naleśników. Konsumpcja tych łużyckich przysmaków sprawiła wiele radości!

 
Bardzo dziękujemy za przeprowadzenie warsztatów Pani Joannie oraz Panu Przemysławowi Kleszczowi, właścicielowi Restauracji Zielony Piec w Leśnej.

Projekt "Łużyckie tradycje w Szyszkowej" realizowany jest w ramach Dolnośląkich Małych Inicjatyw i współfinansowany jest ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich 2018.

 

kulinarne2019 2

kulinarne2019 3

kulinarne2019 4

kulinarne2019 5

 

 kulinarne2019 1
kompresjabelka FIO DFMIoperatorzy biała kolor

Informujemy, że na swoich stronach www stosujemy pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki..

Akceptuje ciasteczka na tej stronie.

EU Cookie Directive Module Information